Ако сте в София, имате един свободен ден и се чудите къде да се разходите, горещо ви препоръчваме да отскочите до Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Той известен още като Черногорски манастир, поради факта, че е разположен в планината Черна гора. Там можете да посеидите в тишина и да се насладите на чист планински въздух, както и да опитате лековитата жива вода от Аязмото.

IMG 5028 HDRs
Къде се намира Гигинския манастир
Гигинския манастир се намира на около един час път от столицата. Той е разположен на около 6 км южно от малкото село Гигинци, Брезник е на 21 километра североизточно, а областният център Перник е 32 километра на изток и на около 60 километра от столицата – София. Църногорският манастир се намира в подножието на връх Китка в планината Черна гора. Първоначално се е намирал в подножието на връх Тумба, местност „Китка“, но в последствие е преместен.
Как да стигнем до манастира
Най-лесно и бързо е с автомобил – от София по магистрала Люлин. Минава се покрай град Перник, а след това през Брезник и Ноевци. Последното населено място, през което се преминава е Гигинци. Там можете да оставите колата си и да стигнете пеша до манастира по хубав асфалтиран път. Имайте предвид, че има изкачване – около 250 метра денивелация за 3-4 километра. Ако разполагате с време и искате да се раздвижите си заслужава разходката. Пътят е много живописен. В противен случай можете да се качите с колата до манастира, където има паркинг.
Малко повече за Гигинския манастир
Манастирът има води своята история от далечният XI век, от когато са датирани най-старите манастирски постройки. „Св. Св. Козма и Дамян“ е притежавал множество имоти още от времето на българските царе. През Втората Световна война е превърнат в концлагер, а след това в пионерски лагер. Въпреки разрухата през годините, през 1976 година Гигинският манастир е обявен за художествен паметник на културата.
Манастирът има голям слънчев двор и множество постройки – постройка, в която живеят монасите, църква, камбанария и магазинчета. От магазинчетата можете да си купите домашно приготвени сладка, пчелен мед и подправки, които са дело на монасите, живеещи там.
Спокойствието в манастира
В двора на манастира има пейки, чешмички и много цветя. Там сякаш ремето е спряло и човек може изцяло да се отаде на спокойствието и тишината, които царят. Да послуша песента на птиците или просто да си почине, оставяйки всички свои грижи някъде далеч. В случай, че останете за няколко часа може би ще имате възможност да чуете и песента на камбаните.
Аязмото на манастир „Св. Св. Козма и Дамян“
На територията на манастира има Аязмо, за което се смята, че е лековито. Стотици хора ходят там, за да пият от живата вода с надежда и вяра за изцеление. Смята се, че чудодейната вода засилва имунната систма, както и че лекува поражения на нервната система и дори безплодие. Водата извира между корените на стар дъб, който се намира в двора на манастира. Следва да спомена, че думата „дъб“ на старобългарски език означава „здрав“.
В заключение…
И така, ако не разполагате с много време през някой почивен ден и не ви се стои вкъщи отскочете до това красиво местенце. Полюбувайте се на природата, на чистия въздух и на спокойствието, които ще откриете сгушени около и в Гигинския манастир.