Болни от цялата страна идват в манастира „Св. Атанасий“ край Чирпан заради лечебното аязмо и чудодейната дарба на сестра Екатерина.

c530c1ba5d7d3763a53e9ea6915eed1a

Чудодейно място за изцеление на много болести е манастирът „Св. Атанасий“ до чирпанското село Златна ливада. Хора от цялата страна обсаждат малкия храм, за да си налеят вода от лечебното аязмо. И да чуят вълшебните молитви на 90-годишната игуменка Екатерина. Тук идват депутати и бизнесмени. Повечето от посетителите обаче са бедни и окъсани християни. Водят ги болката и надеждата, че ще оздравеят, обяснява монахинята. Сестра Екатерина влиза в Божия дом преди много години. Монахинята има невероятната способност да говори с Богородица и да помага на болните, твърдят хората, посетили храма.

Въпреки че вече е на преклонна възраст, все още стопанисва светата обител. Вече има помощници, но дълго време било трудно да намери хора, които са готови да се отдадат на църковна работа. Съпругът ѝ починал отдавна, а наследниците ѝ поели по своите пътища и вече имали семейства. Тя признава, че още от дете усещала болките на хората около нея. За дарбата си обаче не споменала на никого, докато не станала игуменка на манастира „Св. Атанасий“. „Веднъж доведоха болни деца на аязмото и аз неволно казах на родителите им къде другаде да ги заведат и да се помолят. След това започнаха да идват и други хора за помощ и съвет“, обяснява монахинята. Тя твърди, че молитвите ѝ имат най-голяма сила в неделя, понеделник и четвъртък. Затова тъкмо в тези дни хората започват да идват от 5 часа сутринта, а потокът секва едва привечер. Тя изпраща болните, които я молят за изцеление, на църковните служби в Рилския, Бачковския и Троянския манастир.

Хората, които се оплакват от неврози например, имат нужда от Василеви молитви. Магии се развалят в църквата „Св. Троица“ в Асеновград, разкрива монахинята. Нейните молитви може дори да откажат наркомани от дрогата, разказват селяните в Златна ливада. Преди време отчаяни родители довели при игуменката момиче, което от няколко години взимало наркотици. Девойката зарязала следването си в университета и отказвала да се прибере вкъщи.

Сестра Екатерина поговорила с момичето в стаичката си и после двете се помолили пред иконите на Исус Христос и Света Богородица. След това заръчала на девойката да пости в продължение на 6 дни, да вземе причастие и да пие вода от аязмото на храма „Св. св. Дамян и Козма“ до с. Куклен и от лечебния кладенец на манастира „Св. Атанасий“.Освен това трябвало да споменат името на болната при 40 служби в Рилския, Бачковския и Троянския манастир. След като изпълнило предписанията на игуменката, момичето отказало наркотиците и се разделило с лошите си приятели. Младо семейство пък се оплакало, че не може да има деца.

Оказало се, че съпрузите били сключили само граждански брак. Монахинята ги посъветвала първо да се венчаят пред Бога, а след това да се помолят. Не след дълго брачната двойка се сдобила с момченце. В местността я наричали втората Ванга, а тя признава, че с петричката пророчица се е срещала само веднъж и тогава не могла нищо да ѝ предскаже, защото видяла, че от едната ѝ страна е св. Атанасий, а от другата я пази Света Богородица.