Дълги години България няма нови самолети, защото различни лобита се борят кой да прибере комисионната от сделката. Това коментира за BG новините Красимир Каракачанов, заместник-председател на Народното събрание, член на комисията по отбрана.

По думите му, проблемите в авиацията трябва да се разрешат бързо, за да се пристъпи към действия във флота и пехотата. Красимир Каракачанов определи идеята за производство на български кораби като нереалистична.

karakachanov „Тук не става въпрос за купуване на нови кораби, а за построяването на корпусите им в българска корабостроителница. Цялото оборудване на корабите, обаче, трябва да бъде внесено от чужбина“, обясни Каракачанов. „България е строила кораби, но не за армията, а такива, които са обслужвали търговския флот“, посочи заместник-председателят на Народното събрание. Според него реалистичното и изгодното от финансова гледна точка е да се преобурудват трите фрегати, с които страната ни разполага.

„Трябва да имат ракети вода-вода, за да могат да воюват, ако се наложи, хеликоптерни площадки, модерна комуникация – пунктове за управление и навигация“, обясни Каракачанов. Той заяви, че на този етап това ще реши проблемите на българския флот.
Красимир Каракачанов каза още, че проблемите в армията не трябва да се решават на парче. По думите му, България не може да строи кораби и да ги продава, защото пазарът е голям.

Каракачанов подчерта, че в пехотата проблемите също са много – 6000 са вакантните места, а механизацията се нуждае от бързи действия.