Facebook е прекратила достъпа до платформата си на десетки хиляди приложения.

facebook reuters 1Това са част от последствията от скандала с Cambridge Analytica през март миналата година, съобщава компанията в блога си.

От тогава досега Facebook провежда собствено разследване и преглежда всички приложения, които имат достъп до голямо количество данни. Компанията казва, че в разследването са учествали стотици хора - адвокати, експерти по обработка на данни, инженери, специалисти в различни области, външни разследващи и др.

Как да проверим смартфона си за опасни приложения

Избират се приложения за проверка по различни критерии. Когато първоначалната проверка открие притеснителни фактори, се започва пълно разследване. Проверява се дори миналото на създателите на приложенията. В зависимост от откритите данни, може да се премине дори към разпити и инспекции.

Вече са проверени "милиони приложения", като от тях "десетки хиляди" са били блокирани. По-голямата част от блокираните приложения вероятно ще бъдат възстановени. В момента Facebook блокира достъпа превантивно на всички приложения, за които има притеснения за потенциални нарушения и проверката не е приключила.

Все пак вече има и окончателно блокирани приложения. Причините за това са най-различни - от действителни нарушения на правилата на Facebook до нарушение на сигурността на данните и др. Проверките досега не са показали злоупотреби с данните с изключение на приложениета, за които вече компанията публично е съобщила. Facebook уточнява, че разследването не е приключило, така че с времето този факт може да се промени.

Facebook допълва, че приложенията може да не се разминат само с блокиране. Тя ще завежда и дела срещу по-сериозните нарушители. Вече е направила това срещу някои компании, които са използвали приложенията си за незаконни цели като разпростренение на вируси и измами.

Facebook казва още, че ще продължи не само с проверките, но и със затягането на правилата. Компанията съзнава, че няма да успее да открие всички нарушители, но иска да върне доверието на потребителите и те да се чувстват сигурни за данните си в платформата.