Споразумението, което спира 3,5 милиона мигранти да щурмуват вратите на Европа, се крепи на косъм в продължение на година и периодично се превръща в инструмент за извиване на ръце и за двете страни.

erdogan

Остра реакция от Анкара след резултатите от изборите в Холандия. Президентът Реджеп Ердоган предупреди холандския премиер Марк Рюте, че може да е спечелил вота, но е загубил важен приятел в лицето на Турция. В яростна реч Ердоган заяви на Европа, че трябва веднага да забрави за сделката за бежанците.

Споразумението, което спира 3,5 милиона мигранти да щурмуват вратите на Европа, се крепи на косъм в продължение на година и периодично се превръща в инструмент за извиване на ръце и за двете страни.

По повод решението на съда в ЕС, че забраната за забрадки на работното място е допустима, Ердоган обвини ЕС в започването на "кръстоносен поход".

Коментарите на Ердоган идват на фона на решението, което позволява на европейските компании да забраняват на служителите си носенето на религиозни или политически символи, включително традиционната за исляма забрадка (хиджаб).

"Съдът на Европейския съюз, моите уважавани братя, са започнали кръстоносен поход за борба против (мюсюлманския) полумесец", заяви Ердоган на митинг в окръг Сакария (Северозападна Турция), допълвайки: "Къде е свободата на религията?".

"Срам за ЕС. Долу вашите европейски принципи, ценности и правосъдие. Те започнаха битка между кръста и полумесеца, няма друго обяснение", посочи Ердоган по повод решението на съда.

Търпението на Ердоган беше подложено на серия от изпитания в последните седмици, след като първо Германия, а след това и Холандия отказаха прояви с турски министри в няколко града.

На няколко пъти членове на кабинета в Анкара предупреждаваха, че Европа рискува да усложни безвъзвратно отношенията си с Турция и дори наложиха санкции на Хага. След последвалите няколко рунда на разменени словесни удари между лидерите на Турция и Холандия, победата за настоящото правителство в Хага преля чашата.

Ердоган призова турците, мюсюлманите и чужденците, живеещи в Германия да не гласуват за партии, които се противопоставят на турската политика.

"Членство на Турция в ЕС за момента е напълно изключено", заяви кандидатът за канцлер на Германия Мартин Шулц.

"Всеки правителствен ръководител в Европа трябва ясно да каже на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че словесните му нападки срещу Германия и други страни от съюза са неуместни", призова той.

Шулц отбеляза, че е скептичен дали едни финансови санкции срещу Турция биха дали резултат. "Има плащания по споразумението за бежанците. С тях обаче ние подкрепяме не Ердоган, а живеещите в Турция бежанци", каза още той.