Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Холандия ще си плати за това, че жертва отношенията със съюзник в НАТО заради предстоящите избори в Холандия, предаде Асошиейтед прес.

erdogan 5
По-рано демонстранти смъкнаха холандското знаме в консулството на Холандия в Истанбул и издигнаха турското знаме на мястото на холандското.

Ердоган каза, че Турция ще предприеме ответни мерки след изгонването от Холандия на турската министърка на семейството и социалната политика. Турският президент определи като "безсрамно" отношението на холандските власти към министърката Фатма Бетюл Саян Кая.

"Със сигурност те ще си платят и ще разберат какво значи дипломация. Ние ще ги научим на международна дипломация", заяви Ердоган в реч на церемония по връчване на награди в Истанбул, съобщава Ройтерс.

Турският президент посочи, че уместно е обвинил холандското правителство в "нацизъм" и "фашизъм", защото "само този тип режими биха забранили на чуждестранни министри да пътуват в страните им", отбелязва АП.

Вчера холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят предизборна агитация в Холандия за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени.
"(...) мислех, че с нацизма е свършено, но не съм бил прав. Нацизмът е жив в Запада", заяви Ердоган.

Той благодари на Франция, която позволи на турския външен министър да говори пред турски граждани в град Мец.