Разкритията идват близо 10 години след освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар, които бяха обвинени за епидемията.

1478310684 pos2Те лежаха в либийски затвор от 1999 до 2007 г. и бяха освободени благодарение на активна кампания на Франция.
Записките са открити след смъртта на Ганим през 2012 г.
В тях той разказва, че през 2007 г. бил посетен от Мохамед ел Кадар, член на анкетната комисия на Либия, която разследва освобождаването на медицинските сестри. Според Ел Кадар при разпит в комисията шефът на военното разузнаване Абдула Сенуси заявил, че заедно с шефа на либийските тайни служби Муса Куса се сдобили с „епруветки със заразен вирус“ – четири за Сенуси и 27 за Куса.
„Двамата са инжектирали вируса на децата. Тези 232 деца не са били от Бенгази, а са били доведени от болницата в Таджура“ (близо до Триполи), твърди членът на анкетната комисия пред Ганим.
Аферата може да е била отмъщение към източния град Бенгази, който се бунтувал срещу режима на Кадафи, или да е имала за цел да представи преследваната за терористични прояви Либия като жертва, отбелязва АФП.
Муса Куса живее в изгнание в чужбина. През септември 2012 г. Абдула Сенуси беше екстрадиран от Мавритания в Либия, където ще бъде съден.
Ганим беше премиер на Либия от 2003 до 2006 г., а след това е бил министър на петрола.