Вече я няма "Слонската арка". През 2014 година световната туристическа общност обяви мароканския плаж Легзира (Legzira) за един от 40-те най-красиви на планетата.

sruti se edna ot naij krasivite zabelejitelnosti na planetata 402778

Пътешествениците го отличават с това признание заради възможностите за каране на сърф, живописните залези и заради уникалните природни образувания - арки от червен варовик. Много туристи, отседнали в курортния център Агадир, изминават разстоянието от 150 километра до Лезгира, специално да се полюбуват на тези забележителности.

Скалните арки са се формирали под въздействието на морските вълни и този процес е отнел хилядолетия. Но точно морските вълни са продължили "започнатото дело" и са подкопали основата на една от арките. Още през месец март тази година от нея се откъсва голямо парче, а през деня на 23 септември цялата скална арка се превръща в руини.
Експертите смятат, че изчезването на популярния природен паметник ще има сериозно влияние на туристическия бизнес в страната. И без това през последните две години Агадир, който е сред най-популярните курорти в света, отчита спад в желаещите да почиват на това живописно място. През ноември 2015 година е отчетен 10% спад в броя на нощувките спрямо същия месец през 2014 година, а общо за 2015 година отрицателната динамика е 8%.