За да спечелите битката с фините прахови частици, трябва лицето ви да е добре изолирано

Замърсяването на въздуха и превишение на нормите на фини прахови частици има и днес в столицата. Как можем да се предпазим от мръсния въздух и какви маски за лице трябва да използваме обясни пулмолога д-р Александър Симидчиев в ефира на БТВ.

Оказва се, че т.нар. хирургична маска, която е предпочитана и заради по-ниската ѝ цена, не ни предпазва. Изборът на специалиста се спира върху предпазна маска, широко използвана в промишлеността, особено при ремонтни дейности. За да спечелите битката с фините прахови частици, трябва лицето ви да е добре изолирано, обясни д-р Симидчиев.

На етикета на маска, произведена в Китай пише, че съдържа активен въглен, като интересното е, че тя може да бъде и прана. Според специалистите обаче това е подвеждащо и измамно за потребителите, защото активният въглен не може да се третира.

„Абсолютно невъзможно е да действа, след като е бил изложен на детергенти и химикали, които се съдържат в една перална машина. И да се пере на ръка пак използваме сапун”, коментира д-р Симидчиев.

Образецът за етикет включва информация за европейски стандарт и специален код за вида защита на маската, в случая FFP 2. „Имаме три нива на защита. FFP1 са с най-малка степен на защита – около 20% от частиците преминават. FFP2 – 5% от частиците, и FFP3, които пропускат под 1% от частиците в дихателната система”, пояснява лекарят в рубриката „Чети етикета“.

При тест за пропускливост на различните маски, ползвайки уред за измерване на фини прахови частици, става ясно, че ако сложим маска, която не ни пасва добре, пропускането ще е много по-голямо. В обратния случай, когато маската прилепва добре, нивото на замърсяване спада чувствително.

„Няма маска, която да е подходяща за всяко лице, затова избирайте внимателно и ако можете, задължително пробвайте“, съветва специалистът.

Пулмологът д-р София Ангелова уточни, че за по-кратък престой навън препоръчва да завържем плътно шал около носа и устата. „Ако обаче трябва да работя навън 3-4 часа, тогава ще предпочета маска”, обясни тя.

Д-р Ангелова посъветва хронично болните пациенти редовно да използват своите медикаменти, а ако се появят симптоми, да търсят бързо лекарска помощ.

Подготвя се нормативна възможност за освобождаване от училище на учениците с хронични заболявания в дните с мръсен въздух. Тези хронични заболявания трябва да са вписани в медицинските картони на учениците, които се попълват от личните лекари и се подават в началото на учебната година, обясни Мариета Кротнева, експерт в дирекция "Организация и контрол" – МОН.