Много хора подценяват или не знаят как да реагират на грипа. За разлика от другите респираторни заболявания той е системно заболяване и ако не започнем своевременно лечение, рискуваме да увеличим многократно шанса за тежкото му протичане и усложнения. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Често заразените с грип допускат елементарни грешки при самолечение", каза той. „Не се опитвайте да ходите на работа или училище при наличие на симптоми на грип, защото освен че ще влошите собственото си състояние, ще заразите и тези, с които ежедневно контактувате. Втората грешка е приемането на антибиотик. Приеман в ранен етап от грипа той не само че не помага, а може и да навреди. Вирус и антибиотик са несъвместими понятия. При започнало бактериално усложнение, то трябва да бъде установено от лекар, който да предпише подходящ антибиотик“, обясни той, цитиран от Фокус.

Д-р Кунчев каза още, че все още не е късно за ваксинация. "Важно е в рамките на 2 до 3 седмици да се даде възможност организма ни да изработи имунитет и чак тогава да се излагаме на рискова среда:.

Той обясни, че най-честото усложнение след грип е вирусната пневмония. "Тя се установява трудно с обикновен преглед и се развива бързо. За сега потвърдените случаи на грип у нас са два, но това не е реалната бройка. При по-широки изследвания вероятно ще се установи значително по-голям брой", допълни той.