Банковите обирджии, които в София задигнаха 185 хил. лв, наблюдавали касиерката на ограбения офис от месец.

policeС тази задача бил натоварен единият от тях, на който пръв му дошла идеята за кражбата, забелязвайки, че служителката е небрежна в своите действия. Това съобщи шефът на СДВР Георги Хаджиев. Той и градският прокурор на София Емилия Русинова дадоха повече подробности по случая.

Навикът й бил, когато излиза от офиса, да заключва само входната врата, но не и трезора, където се намирали парите. И това било използвано като информация от крадците.

Час след обира бил задържан единият извършител - този, който наблюдавал касиерката. Той бил заловен с част от парите.

Вчера в дома си в кв. "Банишора" бил арестуван и човекът, който разработил ключа, с която крадците отключили вратата на офиса, като ключарят е обвинен в помагачество.

Издирват се още двама. Те са известни на полицията.

Трима от извършителите на грабежа са криминално проявени – за кражби и документни престъпления.

Прокурорката уточни, че близка на единия от крадците е била използвана като отцепка, жената наблюдавала дали някой няма да се приближи към офиса и трябвало да сигнализира крадците.

Това, което е любопитно, е че в помещението е имало и други суми пари, които все още не са уточнени, но апашите се насочили само към чувалчето в трезора.

Това, че сейфът е оставал незаключен, се виждало извън офиса. Полицията е открила опожарен и автомобила Toyota, с който тримата крадци се предвижвали. След престъплението двама от тях, пътували с колата, която впоследствие била опожарена, а единия по друг начин.