Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов взе участие в тържествата по повод 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край KRASI8

Ако искаме да изградим силна съвременна България, трябва да решим нашите проблеми и да отстояваме интересите си. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който взе участие в тържествената заря-проверка за отбелязване на 105-ата годишнина от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България.

Министър Каракачанов нарече датата 5 октомври славен ден за Благоевград и припомни, че свободата не идва даром.

Отбелязваме едно Освобождение, което не беше получено даром, защото още след Берлинския конгрес, който разпокъса България и остави българите в Македония и Тракия отново под турско робство, българското население тук и в поробена Тракия не стоеше със скръстени ръце. Още в първите дни след подписването на Берлинския договор българското население в Пиринска Македония въстана. След Горна Джумая младите офицери от VII Рилска дивизия освободиха градовете Банско, Разлог, Неврокоп, Драма, Кавала. Днес отдаваме почит на всички онези българи от Македония, които не само на територията на Пиринска Македония, но и на цялата територия, проляха кръвта си, пожертваха живота си, оставиха семейство, дом и кариера в името на свободата и обединението на българското, каза още министърът.