Две години братовчеди и приятели полагат безвъзмезден, къртовски труд, за да „грейне“ малката църква

paraklis2
На 1700 м. надморска височина, в местността „Катарги“ високо в Родопите вчера се откри възстановения от родолюбиви българи параклис „Св. Иван Рилски“. За това разказа Диана Пилева.
Ето какво е видяла тя, там горе, сред боровете точно под облаците:

Тази светиня на християнството е създадена през 1930 г. от поп Ной. Минават години и този параклис запустява. През 1980 г. той е полуразрушен, с пробит покрив. Преди две години Любомир и Христо Рангелови,Тодор Велев, Иван Марков, Антон Шопов, родом от село Орехово, решават да възстановят параклиса, който се намира на 9 километра от селото, а по еко-пътека на 6 км. - час и половина път по труден високопланински, коларски път.

Две години братовчеди и приятели полагат безвъзмезден, къртовски труд, за да „грейне“ високо в планината красив параклис.
Отец освети параклиса и пожела на присъстващите здраве и благодат. На откриването бяха и Хайдушко сдружение “Родопи“, които със своите автентични родопски носии, внасяха допълнително настроение на множеството хора, дошли от Орехово, от околните села, от близки и далечни градове.

Българското знаме се развяваше в ръцете на хората и това още повече ни караше да се гордеем, че сме българи.
Осемгодишният Богдан Рангелов взриви публиката със своите майсторски изпълнения на каба-гайда. Родопска музика и песни огласяха планината. Цяла нощ любезните домакини са варили два казана курбан, който се раздаваше на хората, седнали на дълги софри и по поляните.

Празненството продължи до вечерта. Беше истински събор, всички се радваха, извиваха се кръшни хора, под съпровода на гайди и родопски песни.

Хубаво е, че още има такива българи, които милеят за родното, почитат християнската вяра и на добра воля възстановяват такива светини.