Министърът на здравеопазването Петър Москов обяви заплатата си и обеща, че в понеделник ще бъде обявена пълна справка за заплатите в МЗ, предаде БНР.
Повод за обещанието на здравния министър стана информация във в. "Труд", че
шефката на Инспектората на МЗ Пенка Белева е получила близо 10 000 лв. заплата за месец. Изданието публикува и сканиран фиш с възнаграждението на Белева за март т.г.

petar moskov

Според него, индивидуалната месечна заплата на чиновничката е 3 700 лв. , като към тях са добавени и още 1350 лв. за минал месец. Нанесени са и три графи за общо 100 часа извънреден труд – първата за 87.27 часа – 3210 лв., втората за 13.11 часа – 551 лв. и още 984 лева. Според Закона за държавния служител обаче продължителността на извънредния труд за година не може да надвишава 150 часа, а за месец - 30 часа. Там е предвидено за седмица да не се работи повече от 6 часа извънредно.

Здравният министър д-р Петър Москов заяви, че няма представа от заплатите на служителите си, но след като има съмнение за определен конкретен човек, ще изиска необходимата информация, предаде Дарик радио.

Москов бе категоричен, че ако има законово нарушение в случая, ще бъдат наложени санкции. Здравният министър обаче каза, че не е съгласен да се хвърлят непроверени обвинения върху неговите служители, тъй като в последните 18 месеца той ги бил "убил от бачкане".

Министърът добави, че единствената заплата, която знаел, била неговата - 4100 лева месечно и обеща пълна справка в понеделник.

"Ще имате точните данни за всичко и за всеки лев - поради каква причина е бил разходван, било за заплата, било за нещо друго. Не съм наясно колко точно и поради какви причини определен служител на министерството, дали е взел 3000 или 4000 лева. Ако за това не получа до понеделник смислен отговор и законово основание, съответно ще бъдат взети нужните мерки", категоричен бе Петър Москов.

Служителите на министерството могат да участват в директорски бордове на болници без да получават заплата за това.