С решение на съда e уважен иск на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) за отнемане на имущество от Цветелин Кънчев за 1 098 473 лева.
Решението на Софийски окръжен съд е на първа инстанция.

Делото срещу Кънчев, известен още като Дон Цеци, беше заведено от КОНПИ през 2012 година по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, след влязла в сила присъда за изнудване, се казва още в официалното съобщение.

tcvetelin kanchev

През 2000 г. той бе осъден на 6 г. затвор по 6 обвинения, сред които за изнудване и телесни повреди. През 2001 г. той влезе в затвора с по-лек режим в Кремиковци, но още през август 2003 г. бе условно предсрочно освободен с мотива, че е излежал по-голямата част от наказанието си, бил е примерен и е работил, с което част от присъдата се намалява.

През 2005 г. пък той бе помилван от вицепрезидента Ангел Марин, въпреки категоричното становище на юристи, че няма как да бъде помилван човек, който вече е предсрочно освободен.

Освен това, с указа Кънчев бе напълно реабилитиран и тъй като се води неосъждан, успя да се кандидатира за депутат от "Евророма" и да влезе в 38-то Народно събрание.

Междувременно лидерът на "Евророма" Кънев беше оправдан по друго дело за изнудване - на бившия началник на "Гражданска защита" Никола Николов. По него бяха осъдени шефът на Върховното ромско мешере Христо Върванов - Папата и Димо Станчев, който също е член на мешерето. Прокуратурата твърдеше, че тримата са искали 250 000 лева от Николов, за да не разкрият компрометиращи факти. Доказателствата срещу Кънчев обаче се оказаха недостатъчни и прокуратурата се отказа от обвинението, след като той бе оправдан на две инстанции.