С поднасяне на венци и цветя в Алеята на възрожденците в парк „Христо Ботев” започнаха проявите по повод Деня за преклонение и почит пред героите на Горна Оряховица, който жителите на града отбелязват на 28 май. Акцент в честванията са 140-та годишнина от обесването а Георги Измирлиев и паметта на героите на Априлската епопея в Първи революционен окръг с център Горна Оряховица.

gorna
„Тази година отбелязваме 140 –та годишнина от един от най-великите подвизи на българската нация останал в историята като Априлското въстание. За България често казват, че печели своите победи на бойното поле, че няма пленено нито едно бойно знаме. Днес сме тук, за да почетем хората, които имат принос за този отзвук не само в България, но и тук в Горна Оряховица, защото те са обикновени хора като нас. Ние сме свободни и имаме техния пример. Това, което на нас ни остава е да помним техния дух и саможертва, това, че те са имали куража да изберат своя път и да го следват неотклонно" - каза в словото си пред присъстващите директорът на Историческия музей Пламен Мадемов.
Освен пред паметниците в Алеята на възрожденците, венци бяха поднесени и пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани.
Днес от 21.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев” ще започне тържествената заря-проверка по повод Деня за почит и преклонение пред героите на Горна Оряховица.