Експерти от малкото родопско село Орехово успяха да разработят технология, която позволява да се използва розово масло в производството на минерална вода.

rozova vodaПродуктът основно се изнася за Китай и вече се е превърнал в истински хит там. Това лято се очаква износ за общо 10 страни, съобщава БНТ.
Първоначално идеята на технолозите във фабриката в Орехово е била да се правят ароматни води от различни растения, основно билки.
„Един наш приятел гледа рози и реши да ни подари малко розово масло, за да видим неговото розово масло. И в този момент на мен ми стана ясно, че аз просто съм изпуснал в съзнанието си да мисля за маслото от роза и че от него може да стане нещо много добро – една абсолютно естествена вода“, разкри Емил Тихолов, управител на фабрика за бутилиране
Още след първите проби става ясно, че такъв продукт е напълно възможно да се произвежда, въпреки че розовото масло е неразтворимо. „Всичко това претърпя калиброване, технологични тестове и достигна до един абсолютно стабилен биоорганичен продукт, който има и сертификат“, коментира той.
Производството в малкото родопско село Орехово обаче се оказва истинско предизвикателство от логистична гледна точка. „Никак не е лесно, защото хората постепенно напуснаха. Главно работниците ни са от околните села, от Асеновград и Пловдив. Би било най-добре да са оттук, но оттук ползваме един-двама човека. А общо ни трябват 20 и повече“.
Освен от Китай интерес към минералната вода с розово масло има още от Унгария, Германия и Обединените арабски емирства.