Българското кисело мляко „Тримона” бе избрано за №1 в американската класация Dairy Foods за нови млечни продукти. Това не е първата висока оценка в САЩ за българската марка. Преди две години тя стана финалист и в конкурса „Произведено в Америка” на популярната телевизионна водеща и бизнес дама Марта Стюарт.

0388366001485252929 589540 600x458 actualno

Зад киселото мляко „Тримона” стои пловдивчанинът Атанас Вълев. Той пристига в САЩ преди 26 години с китара в ръка. Музиката обаче му е хоби, а целта на презокеанското пътуване е да обмени професионален опит в агроинженерството. Остава в САЩ и завладян от ритъма на блуграса, е на път да се превърне в професионален музикант. Но съдбата ме е отредила друга роля. И така, един ден се захваща с производството на кисело мляко. Атанас Вълев разказва за това как успява да пробие на пазара с толкова нетрадиционен за американците продукт.
"Обяснимо е. Може би на много хора е известно, че благодарение на добрия маркетинг на американския пазар доминира така нареченото гръцко мляко, което е всъщност цедено мляко. Оказа се, че то е много подходящо за американския вкус. По-гъсто е и прилича на десерт. Но все повече хора обръщат внимание на здравословното хранене. Всеки, който се интересува, може да направи справка в интернет и да научи, че най-доброто кисело мляко е това, в което нищо не е добавено и от което нищо не е отнето, каквото е нашето", заявява той, цитиран от БНР.

Затова и слоганът на „Тримона” звучи като закачливо намигване по съседски: „Нека гърците си имат техните философи, киселото мляко оставете на нас”.
Оказва се, че нашата гордост – прословутата бактерия Lactobacillus bulgaricus, открита от д-р Стамен Григоров, която се използва при производството на българското кисело мляко и разнася славата на България по света, се развива прекрасно и в околностите на Ню Йорк. Въпросът може ли да вирее тази бактерия в други географски ширини вече не е актуален, твърди Атанас.
Отминаха времената, когато прочутата млечно-кисела бактерия се е взимала директно от природата. Тя, подобно на маята за хляб, може да се пренесе в контейнер и да се използва в млекопроизводството в различни страни. Може би известни щамове от бактерията са определящи за вкуса, но тя се използва в почти всички кисели млека, твърди той.
"На американския пазар има няколко кисели млека, подобни на нашето, но не се наричат „български”, въпреки че при производството им се ползват същите 4-5 бактерии, както при българското, включително Lactobacillus bulgaricus. Уникалността е в подбора. Нашата компания е подбрала най-добрата комбинация от щамове", заявява Атанас.
На въпроса кои са основните клиенти на киселото мляко „Тримона” – българи или американци, Вълев не се колебае.
"Всякакви. Америка е сбор от хора, дошли от целия свят. Правил съм много промоции в магазините. Половината от опитващите мострите говорят с акцент. Т.е. повечето не са американци, а такива като нас – дошли да живеят в тази страна. За мен беше учудващо, че киселото мляко е популярно на много места по света – и в Ямайка, в някои африкански страни, Мексико, Швеция", допълва той.
Месечно около 6000 галона кисело мляко с марката „Тримона” потегля от Ню Йорк към магазините в 40 щата, главно по Източното и Западното крайбрежие. Предстои тежка „борба” с конкуренцията още в десетина щата, допълва Атанас.
"Повечето от консуматорите не знаят какво е българско кисело мляко. Ние хвърляме огромни усилия, за да разясняваме що е то българско кисело мляко и с какво се различава от другите", заявява той.
Макар успешен в бизнеса си, Атанас често се сеща за България – природата, роднините, приятелите, и поддържа връзката жива. Въпреки катаклизмите, през които преминава страната, той е оптимист.

"Явно има много недоволни хора от това, което се случва. Но изключително се надявам на поколението „Милениум” – хората от 18 до 35 години. Според мен бързо ще се случат промени, които ще дойдат точно от тези млади хора", заявява той.