В новия завод, който трябва да заработи след година, ще бъдат открити 3 хил. работни места

yazaki

Първа копка на третия завод за автомобилни части на "Язаки България" бе направена  край Димитровград.

Стойността на инвестицията, с включеното оборудване за производството, ще възлиза на около 50 млн. евро, а с реализирането ѝ се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, съобщи управителят на „Язаки България” Рома Будриене.

Новият завод, който ще заработи след година, ще произвежда кабелни инсталации за Mercedes-Benz. Директорът на „Язаки Европа“ Уран Заман обясни, че решението за инвестицията в Димитровград се дължи на добрите транспортни и инфраструктурни условия в региона и силните традиции в производството.

"Не е далеч моментът, когато в България ще се произвеждат автомобили. При този темп на индустриализация и предвид концентрацията на компании, които произвеждат компоненти за автомобилната индустрия, убеден съм, че това ще се случи", заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който присъства на събитието.

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти, свързани с екологията. Дейността на фирмата в България започва от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители "Рено" и "Форд".

„Язаки България“ има заводи и в Сливен, и Ямбол с общо около 5 хил. служители.