Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии "Никола Стойчев" в Разлог отбеляза своя патронен празник - 116 години от рождението на Никола Стойчев, съобщиха от общината.


На тържеството присъстваха учители, ученици и служители от професионалната гимназия, както и гости от Гърция, Кипър, Словения, Естония и Литва по програма на международен проект Eразъм +. Събитието бе уважено и от дъщерята на Никола Стойчев - Райна Масларска.
Професионална гимназия "Никола Стойчев" е предпочитано и авторитетно учебно заведение с 50-годишна история, посочват от общината. Началото е поставено през 1968 г., когато е основано като Средно професионално училище по лесохимическа и целулозна промишленост. През 1974 г. започва строежът на новата училищна сграда с общежитие и физкултурен салон. От 1993 г. училището е преобразувано в Техникум по хранително-вкусова промишленост и туризъм, а през 2005 - в Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии.
За да отговаря на търсенето на бизнеса и интересите на учениците, и за да разшири възможностите си за развитие, от 15 септември 2017 г. училището има ново наименование - Разложка професионална гимназия "Никола Стойчев".
Преминало през множество трансформации, училището продължава да дава на обществото интелигентни, мислещи и компетентни млади хора, успешно реализирани като професионалисти в своята сфера, се посочва в съобщението.