Изложба и фотоалбум показват лица от бойната слава на РусеИзложбата "Лица от бойната слава на Русе", посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, ще бъде открита утре вечер в Русенския исторически музей. Това съобщиха от културната институция в града.
Ще бъде представен и албумът "За почест" в две части - "Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г." и "Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915 - 1918 г.". Техен автор е Мариана Димитрова - уредник в отдел "Нова история" на Русенския музей.
Фотоалбумът също е посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914 - 1918 г.). Той е издаден с подкрепата на Министерството на отбраната. В двете части на албума са представени повече от 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на Русенския музей. С богатия набор от архивни материали изданията са насочени към разнообразна публика с различни интереси. Те проследяват бойния път на Пети пехотен Дунавски полк във войните за национално освобождение и обединение, показват героичните примери на доблестните командири, условията за живот и почивка в казармите и на фронта.
Интерес представляват снимките, които представят участието на Дунавската военна флотилия във войните, въоръжението и облеклото на българския войник, работата на военната болница, портретите на военачалниците и техните семейства, епизоди от живота на фронта.
Обърнато е внимание на малкия човек в голямата война - на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници и на всенародната почит към загиналите.