Домакин и партньор на втората точка от необичайното пътешествие на уникалната скулптора е „Каолин“ ЕАД                                                                          

От 27-ми септември, завладяващата скулптура на Ода Жон „Прегръдката“ може да бъде видяна в каолинови кариери до гр. Ветово, област Русе - "Кариера Ветово - участък Запад 4", които притежават изключително екзотичен характер и са като естествен декор на футуристичен филм.

 

IMG 3530Замислена от създателката си, българската художничка Ода Жон, като пътуващ проект, скулптурата се впуска в артистично приключение и вълнуващи срещи с ценители, в пет специално подбрани от авторката и кураторът на проекта Христина Бобокова спиращи дъха точки на България. Началото и първата среща с публика бе поставено в курортно селище Варвара, където статуята можеше да бъде видяна от 1-ви до 25-ти септември. След безбрежният престой над морската шир, Прегръдката продължава пътя си към Северна България, за да се изправи пред футуристичните скални форми на "Кариера Ветово - участък Запад 4". Взаимодействието на скулптурата с необичайния природно-промишлен пейзаж, изгражда сюрреалистична картина, която свободно може да бъде видяна от 27-ми септември до 19-ти октомври.

IMG 3530 „Прегръдката“ е монументална бронзова скулптура, създадена през 2018 година, като нейният автор художничката Ода Жон развива като пътуващ арт проект из страната. Творбата представлява авторското виждане за пиетата – символ на безкрайната майчина обич и излиза извън тази конотация на любовта, извисявайки чувството над всички различия, религии, идеологии, над мимолетното… Пътуването на „Прегръдката“ е търсене на различни по характер новосъздадени изживявания, които извън времето и мястото, натоварени със силна енергия, превръщат експозициите в отделни арт произведения.                                                                     „Прегръдката“ ще завърши одисеята си в София през декември. Преди това ще намери своя собствен артистичен език на комуникация с природата, на още две локации в страната, сред които и живописната „Вазова пътека“ в района на гр. Своге. Ода Жон и кураторът на пътуващата скулптура – Христина Бобокова споделиха, че „интимността на този проект е вдъхновен от синергията на изкуството и природата“. „Моето желание е тази скулптурата, създадена с тази идея, с много обич и от цялата ми душа, да пътува из България. И там, където намери своето място да не е затворена, а да вижда небето. Да живее между земята и небето“, представи идеята си по време на откриването във Варвара художничката Ода Жон.

Информация за пътуването и локациите за среща с „Прегръдката“, може да се открият на официалния Инстаграм профил на скулптурата: www.instagram.com/the_caress_project                                                                                           А също на официалния сайт на проекта: https://www.thecaress.net/Първата голяма ретроспективна изложба на Ода в България, наречена „Сърцевина“, ще се открие на 22-и ноември в Национална художествена галерия.