“Прегръдката” е монументална бронзова скулптура, създадена от художничката Ода Жон през 2018 година, която тя развива в арт проект, пътуващ из България.

POKANA 1 SEPTEMVRI

В продължение на няколко месеца произведението достига до различни, специално избрани от авторката точки в страната, силно въздействащи и сами по себе си необикновени и необясними. Пространства, които взаимодействат с творбата и ѝ придават цялостност. В основата на идеята е търсенето на синхрон - синергия и взаимодействие между “Прегръдката”, природата и наблюдателя. Местата са винаги под открито небе и напълно достъпни за зрителя, който може да я доближи, види, почувства и открие за себе си.

Новосъздадените ситуации са извън времето и мястото, често сюрреалистични, със силна енергийна мощ и въздействие. А всяка точка на експониране на „Прегръдката“ се превръща в отделно арт произведение - миг от цялостното пътуване и от живота – метафора на ефимерното и необяснимото в него.

В своята основа, структура и композиция, скулптурата е авторското виждане на Ода Жон за пиетата – символ на безкрайната майчина обич. Думата пиета произхожда от латински „PIETAS”, която обозначава „безгранична и безусловна любов, която нито животът, нито смъртта могат да разрушат”. Водещатата тема е посветена на най-чистата любов – между майката и рожбата. Но “Прегръдката” излиза извън тази конотация на любовта, като се издига над всичко. Над различия, религии и идеологии, над материалното, над всичко временно и мимолетно...

Местоположението на „Прегръдката” се променя, като актуалната й локация, може да се следи на официалния адрес на проекта:

www.thecaress.net

Куратор на проекта е Христина Бобокова и под патронажа на Посолство на Федерална република Германия в България. Пътуването на “Прегръдката” е реализирано с подкрепата на “Process Space Foundation”, съдействаща проекти в сферата на съвременното изкуство в страната и чужбина, както и с помощта на Община Царево, Община Своге, Столична Община и множество съмишленици.

...
Ода Жон е родена 1979 г. в София, България. Следва в Художествената академия в Дюселдорф, като завършва с отличие “Майстершюлер” през 2003 г. От 2007 г. живее и твори в Париж. От 2008 г. тя е представяна от френската галерия Темплон (Galerie Templon). През 2012 г. става носител на френската наградата за живопис “Пиер Карден”.
Нейни творби са част от международни музеи и лични колекции, между които: Национален фонд за съвременно изкуство (FNAC) Франция; фондация "Антоан дьо Галбер"(La maison rouge), Париж, Франция; фондация "Франсис" (Francès Foundation), Санлис, Франция; Център на изкуствата (Maison particulière), Брюксел, Белгия; колекция BOROS, Берлин, Германия; колекция "JP Morgan Chase&Co Art Collection", Ню Йорк, САЩ. Тя излага в над 40 самостоятелни и общи изложби в Европа, между които Museum Ludwig, Cologne, Museum Felician Rops, Namur, Fondation Mudima, Milan, Mu.ZEE, Ostend, Belgium Museum.
За първи път Ода Жон ще бъде представена в България с голяма ретроспективна изложба в Националната галерия в София, от 22 ноември 2018 до 13 януари 2019 г. Документалният филм „Коя е Ода Жон?” на немската режисьорка Камила Пфефер, чиято премиера бе в рамките на международния филмов фестивал „Берлинале“ през 2016-а, ще бъде прожектиран в залата на Националната галерия на 1 декември 2018 г.