От 27.02 до 11.03.2018г., галерия „Нюанс“ има удоволствието да представи кураторския проект на Христина Бобокова: OS: EVA.

baner low 1170x619

Откриване 27 февруари от 18:30ч.

Операционната система е основна движеща част от цялостния компютърен системен софтуер, който управлява и координира ресурсите и дейностите на хардуера и софтуера. ОС разпределя задачите по време, планира и изчислява ефикасността на ползване на възможностите на системата, тя е посредник и изпълнител. Така и съвременната жена е основна движеща част в определени аспекти от живота, тя влиза в ролята на разпределител, главен или второстепенен изпълнител в дейности от всякакъв характер. Отделно самата жената като индивид, се задвижва и от съвсем различни по характер кодове. Нейната вътрешна операционна система е с много по-фини настройки и моторика, реагираща често необяснимо, характеризира се с емоционални решения, чувствени изрази и отговори, дълбока интуитивност и ярка изразителност, нежна и ласкава. Друг път е категорична и рязка, сърдита и неопровержима в действията си. Тя е неделима част от цялостния механизъм на днешното общество и семейството, рамо до рамо с мъжа, негов опонент, но и подкрепа.

Изложбата включва нови творби на Надежда Розева-Грийн (съвременен медал), Емануела Ковач (графика) и Нина Лишовска (скулптура – метал и стъкло), специално създадени за проекта OS:EVA. И трите авторки работят в сферата на съвременно изкуство, утвърдени в областта и жанра в който работят, вълнуват се от различни социални и обществено важни теми, както търсят отговори и на по-интимни и лични, общочовешки или философски въпроси. Използват различни изразни техники, което прави тяхното общо представяне допълващо се и даващо една добра представа за изключителните възможности на съвременната жена творец. Работа и на трите дами впечатляват с трудността и изключителната прецизност на изработката, вниманието към детайла, повърхностите, деликатност и изразителност в иконографията и представянето на образите.“

Надежда Розева-Грийн – „Лилит и Ева“

Емануела Ковач – „Игра на дама“

Нина Лишовска – „Блуждаещи звезди“

Куратор Христина Бобокова