Едно от нещата, с които Родопа ще ви впечатли и омае са многобройните скални фугури с причудливи форми.

1511960943photoforum.net Каменната сватба, Каменните гъби, Жабата, Конската глава – за всички тях вече сме ви разказвали.
Днес ще ви разкажем за скално-култов комплекс „Костенурките“. Според изследователи, комплексът е дело цивилизацията, обитавала Източните Родопи по време на Каменната епоха. Според тях именно тази цивилизация е създала и останалите мегалитни обекти на територията на планината.
Формите на скално-култовия комплекс „Костенурките“ наподобяват корубите на водни костенурки и именно това е причината да е известен именно под това име.
Костенурките са многобройни като три от тях се различават с просто око. Най-голямата от тях е с размери 7,6 на 5,35 метра. Една от костенурките е почти незабележима, тъй като под влияние на атмосферните условия днес от нея са останали само улеите, които маркират плавниците и главата й.
Скалният комплекс се намира край село Фотиново, община Кирково. Масивът се простира покрай шосето след село Крилатица в посока село Фотиново.
В България рядко се срещат находища на скално изкуство от хоризонтален тип, какъвто е този край Фотиново. Скално-култовият комплекс „Костенурките“ е и най-голямото такова находище в страната ни.