Отбийте се до село Невестино за разходка по Кадин мост и си направете един незабравим романтичен уикенд край Струма с изглед към Рила.

kadin most Името на моста идва от турската дума за жена –„кадън“ и в превод означава Невестин мост заради легендите, които се носят около построяването му. Кадин мост ще ви омае с внушителна и оригинална архитектура – пет свода със сталактитови орнаменти и розети по стълбите. Според плоча, зазидана в източния парапет от южната му страна, мостът е построен през 1469 -1470 година по нареждане на Ишак паша, везир на султан Мехмед II.
Една от легендите разказва, че трима братя от близкото село строели мост над Струма, но нощем речната стихия събаряла всичко и отнасяла всичко съградено през деня. Майсторите се притеснили, защото няма да могат да изградят моста без да принесат жертва, а и не искали да посрамят името си. С болка на сърце решили, да вградят онази от съпругите, която първа донесе закуска на своя мъж. Подранила едната невеста. Най-младата снаха – Струма, жена на майстор Манол. Младата снаха носела в едната си ръка първата си рожба, пеленаче, а в другата – храната. Едва изрекла „Помози бог, майстори!“, и братята скочили, сграбчили я и насила я вградили и зазидали в основите на средния свод. Докато братята зазидвали най-малката снаха, тя се молела да и оставят отвън гърдите и да и направят две дупки за очите, за да може да кърми и гледа детето си. Те били непреклонни. Плачейки и кърмейки детето си за последен път, Струма невеста издъхнала.
Хората от селото разказват, че и до днес, когато реката придойде, в нощна доба се чуват писъци на злочестната майка. Безмлечни майки от целия край идвали на моста, отчупвали късче от гранита, варели го и пиели водата, та да им дойде кърма за рожбата им.
Според друга легенда мостът е построен по заповед на султан Мурад, който при преминаването си срещнал случайно сватбари. Сватбарите не се изплашили и не избягали от войските на султанът заповядал да се построи мост на Струма, точно на мястото където се срещнали с невестата. Мостът бил наречен Невестин мост, на турски „Кадън кюприси“.
Има и трета легенда, която разказва, че мостът бил построен по заповед на местния турски съдия, откъдето дошло и името му. Независимо от произхода на Кадин мост, той е много интересен – със забележителната си заострена форма с красиви сводове, които придават особен финес. Прекрасно място, където да направите романтична разходка и да се насладите на красивата и внушителна архитектура.
Кадин мост се намира в центъра на село Невестино, а селото е на пътя Дупница – Кюстендил, на около 26 километра от град Дупница.