В Златоград днес беше открит първият в България Музей на хайдутството, информира археологът проф. Николай Овчаров.

Nikolai Ovcharov2 gТой допълни, че това е първата инициатива, с която се поставя началото на Годината на Дельо хайдутин.
Проф. Овчаров поясни, че музеят е старинна къща на повече от 200 години, в която се усеща духът на Дельо хайдутин и атмосферата на времето, в което е живял.
„В този музей ние показваме най-известните български воеводи от ХIV до ХIХ век, които са оставили отпечатък в българските легенди и песни и до голяма степен определят българската история в годините на Османското робство", обясни проф. Овчаров и добави, че в годината на Дельо хайдутин ще има и много други инициативи.
Той уточни, че на Гергьовден ще бъде показано, с над двеста агнета курбан, как се е правело старинното чеверме – една от основните храни на българските хайдути. Археологът подчерта, че предстои и разкриването на една от най-старите църкви в района на Златоград, край село Добромирци. През септември и октомври е предвидена кулминация на празниците с така наречените „Дельови дни", каза проф. Николай Овчаров.