Радев: Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на икономически растеж

Иновациите са най-ефективният инструмент за постигане на висок и устойчив икономически растеж, каза президентът Румен Радев на четиринадесетия Национален иновационен форум "Интелигентни политики за иновационен растеж" в София, който е под патронажа на държавния глава.

Това означава да имаме хора с критично мислене и отворен ум, както и сила и смелост да отстояват идеите си, добави Радев.

Президентът посочи, че днес българските иноватори имат своите предизвикателства, разходите за научно-изследователска и развойна дейност са далече от средноевропейските и от залаганите проценти от БВП в програмите ни. Години вече имаме програми, но нямаме реално финансиране от държавата, а тази дейност се финансира от бизнеса и от чужди инвеститори, посочи президентът Радев, по чиито думи съвкупният иновационен продукт е далече от желанията и възможностите ни.
Иновационната дейност е заключена само в няколко големи регионални центъра, в развитите държави разпределението на тази дейност е хармонично по територията и това е гаранция за хармонично развитие на регионите, каза още президентът Румен Радев.

Той посочи, че имаме традиции и постижения и трябва да използваме предимството си в лесния достъп до широколентов интернет например, и най-вече в националния ни капитал - младите хора, които завоюват всяка година призови места в международни състезания. Иновативността е присъща на българина, като еманация на свободния дух, предприемачеството, въображението и смелостта на идеите. Тя е дълбоко закодирана в народа ни, вярвам, че с общите ни усилия ще направим така, че да се разгърне иновативният талант на българина, посочи президентът Румен Радев на форума. Той добави, че не приема днес при този национален капитал в хората, които имаме, България да споделя последното място с Румъния и да бъде в групата на т.нар. плахи иноватори. Очаквам в този процес да има подкрепата на държавата - като финансиране, като инвестиции в образованието, като стимули и като административни облекчения, посочи държавният глава.