Депутатите от ВМРО се оказаха в опозиция на управляващото мнозинство заради предложението на ГЕРБ и НФСБ за увеличаване на акциза върху т.нар. бездимни цигари.

bez dim m

Заместник-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов обяви, че „нито коалицията, нито парламентарната група са разисквали въпроса“.

Законът е подписан единствено от депутати на НФСБ и то в нарушение на Правилника на групата, който изисква съгласуване. И от мен, а и от други колеги Менда Стоянова поиска подкрепа, но ѝ отказахме, защото смятаме, че по-малко вредният тютюнев продукт трябва да има някаква бонификация - все пак това са спестени разходи за здравната система в перспектива, казва Искрен Веселинов в съобщение във Фейсбук.

Веселинов пише още:

Менда каза, че това не я интересува - била финансист, за другото да мислели от здравеопазването. Нашето виждане във ВМРО е, че един закон трябва да разрешава комплексно проблемите. Затова ми се иска всички да знаят, че въпросното предложение е на ГЕРБ и НФСБ, а не на Обединените патриоти.

Проектът за промяна на Закона за акцизите беше внесен в деловодството на Народното събрание в последния работен ден на миналата седмица. До момента председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) е единственият представител на управляващите, който защитава предложението с аргумента, че увеличаващото се потребление на бездимните цигари и по-ниското им акцизно облагане води до загуби в размер на 15 млн. лв. за половин година.

Засега няма официална позиция на Министерството на финансите по идеята на ГЕРБ и НФСБ.

Темата пред НОВА коментира народният представител от ВМРО Александър Сиди:

Категорично няма да подкрепим промените. ЕК минава на един друг принцип - докато не е доказано, че са еднакво вредни, нека да ги популяризираме повече. Затова се дава и диференцирана ставка. По този начин ЕК дава път на здравето. Не знаем дали тези 15 милиона, които сега ще вкараме в бюджета, не е сигурно каква част от тях ще вкараме в здравеопазването именно, за да бори вредата от тютюнопушенето

Твърдо сме против и се чудим кой има интерес от тези промени. Защото в момента, в който този продукт стъпи твърдо на българския пазар, веднага се правят рестрикции за ограничаване. А това ще върне потребителите към конвенционалните марки тютюни, което логично ще е в интерес на този, който произвежда цигари у нас.

В заключение Сиди заяви, че едва ли някой ще си признае, че се прави лобизъм с искането в средата на годината за промяна на данъци.

В ефира на БТВ депутатът от ВМРО Александър Сабанов изрази подобна теза. Той директно заклейми законопроекта като лобистки:

Той е толкова пролобистки към бюджета, колкото и нейното (на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова – б.р.) предложение миналата година за намаляване на кешовите плащания – всички знаем кой защитава този закон. Хората не са толкова неосведомени, че да не знаят чии интереси защитава – мисля че „Кой” е достатъчно да се каже в този случай. Определено се вижда не само в този случай, има и други случаи, в които се лобира със законопроекти.

Според него, ако има и малък шанс бездимните цигари да се докажат като по-малко вредни, трябва да им се даде път. Той отбеляза и че не е работа на депутатите да мислят как да пълнят бюджета при положение, че и Министерството на финансите има законодателна инициатива.

Изцяло грешна е коалиционната политика – по този начин да бъдат вкарвани законопроекти и в зала на крак да се подписват от част от колегите, посочи още Сабанов.