От момента на сключване на договора за продажба на "Техноимпекс" - 13 януари 1999 г., до сега не са подавани сигнали и не са извършвани прокурорски проверки на сделката за приватизацията на дружеството.

ninovs5Това съобщи пред медиите в парламента Десислава Атанасова от ГЕРБ като цитира отговор на главния прокурор на нейно запитване.
Поводът депутатът да се обърне към Сотир Цацаров са твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова в интервю за bTV, че трима главни прокурори са проверявали сделката и нея самата и не са открили нищо: "Тази сделка е проверявана при трима различни главни прокурори - винаги, когато тръгна да правя нещо по-рязко в политиката, да я провери и четвърти".
Тези думи са аргументът Атанасова да внесе искане за информация до обвинител номер едно по казуса "Техноимпекс", дали по отношение на сделката или на управителя на дружеството Корнелия Нинова има извършвани проверки от прокуратурата в който и да е момент от началото на приватизацията на фирмата 13 януари 1999 г.
На тази дата, по думите на депутата от ГЕРБ, Нинова, която тогава е на 28 години, е сключила договор и по силата му е декларирала, че ще плати 700 000 долара и 70 000 долара в деня на сключването.
"Считано от момента на сключване на договор за продажба на дружеството - 13 януари 1999 г., е изтекъл срок от почти 18 години, през който не са подавани сигнали, не са извършвани проверки и не е образувано досъдебно производство относно приватизационната сделка. Не са установени преписки или досъдебни производства, касаещи придобиване на акции от "Техноимпекс 98"АД от страна на Корнелия Петрова Нинова", цитира Десислава Атанасова отговора на Цацаров.
Според нея е време всички да чуят истината не само за тази сделка, но и за приватизацията, за прехода, за властта - от кого е упражнявана през всички тези години и с какви правомощия.