Фактът, че толкова бързо проф. Николай Петров подаде оставка показва от поста министър на здравеопазването показва, че той има чувство за дълг и чест.

Той е взел своето морално решение. Това е човек, който дълги години е стоял начело на ВМА.

karakachanov
Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Каракачанов разясни, че директор на ВМА може да бъде само действащ военен лекар и така сложи край на спекулациите, че вече имало ясен заместник на проф. Петров.

В момента, в който той се е деполитизирал не може да се върне начело на ВМА. За да няма съмнения, че съм направил субективен избор, аз съм разпоредил да се проведе конкурс. Който се открои, ще бъде моето предложение, след това президентът трябва да издаде указ. Това ще се случи най-вероятно до края на ноември.
Военният министър коментира ситуацията на авиобаза „Граф Игнатиево”.

Няма отказ на пилотите да летят. Днес те летяха. Аз проблема го знам. Тези офицери не са отказали да изпълнят своето задължение. Те имат право да откажат учебните полети, ако имат съмнения за безопасността си. Има криза с т.нар. летателни часове. Това е защото никога не е имало достатъчно самолети, за да могат младите пилоти да летят. Решението на ръководството е било да се пести ресурсът на самолетите, за да могат да се използват, ако се наложи. Тъй като са имали малко часове пилотите са отказали учебни полети.
Каракачанов увери, че за него е важна сигурността на пилотите ни.

Затова състоянието на двигателите е изключително важно. Целият шум около авиацията ни вреди на системата. Това са млади момчета, които са избрали да служат в авиацията ни, те не са се бунтували. Всички обвинения за опит за разклащане на националната сигурност, са неоснователни. Те не са нарушили закона. Това е зловреден слух, защото създава несигурност. Българската армия в последните 27 г. беше пренебрегвана. Сега едва събираме 30 000 души, имаме голям недокомплект. Всички експерименти с армията, чистките по политически причини, доведоха до несигурност. Аз имам доверие в пилотите. Ако има проблем съм отворен за разговори.
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов оредели думите за признаване на турското малцинство у нас на председателя на ДОСТ Лютви Местан като провокация към етническия мир в България.

Това е човек, който обслужва нечии други цели. Не е нормално едно или друго вероизповедание да се използват за опити за намеса във вътрешните работи на България. Крайно време е да вземем мерки преди нещо да се е случило. Това налага да се приеме закон срещу радикалния ислям.