"Ислямска държава" е поела отговорност вчерашното нападение в Лондон, съобщава "Ройтерс", като се позовава на свързаната с терористичната групировка агенция "Амак".

zname na islqmska dyrjava

"Извършителят на вчерашните атаки пред британския парламент е войник на "Ислямска държава" и той извърши операцията в отговор на призива да се атакуват граждани на коалицията," гласи изявлението на организацията. Терминът "коалицията" обозначава всички държави, които участват в борбата срещу групировката в Сирия и Ирак.

Четирима души загинаха, а 40 бяха ранени, след като кола прегази пешеходци на моста "Уестминстър" и минути по-късно нападателят уби полицай пред парламента.

Британският премиер Тереза Мей съобщи пред депутатите, че извършителят е бил известен на службата за вътрешно разузнаване, позната като МИ5.

Тя потвърди, че нападателят е действал сам и че няма причина да се очакват атаки в непосредствено бъдеще. Към момента на атаката мъжът не е бил обект на интерес за службите, казва министър-председателят, цитирана от Би Би Си. "Бил е периферна фигура", добави Мей, но отказа да даде подробности за самоличността му. Според нея името може да бъде разкрито в хода на разследването.

По думите й британската полиция е предотвратила 13 отделни терористични нападения от юни 2013 г. насам.