Уважаеми „умни и красиви“!
Нямаме представа дали сте красиви, защото умни със сигурност не сте!

IMG 7583
От вчера водите ожесточена хибридна война срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Усилено през няколко сайта и чрез фейсбук профилите ви се разпространява фалшивата новина, че той е разпоредил деня на армията на Русия – 23 февруари да бъде почетен с 21 топовни салюта.
Целенасочената атака тръгна и се разпространява от вчера, въпреки прессъобещението от Министерство на отбраната, че това е протоколна акция, разпоредена от главнокомандващия на българската армия – президентът Румен Радев и министърът на отбраната няма нищо общо с това.
Реалният повод за салютите е посещението на сръбския президент Александър Вучич. Според чл. 35 от Закона за държавния протокол, при официална визита на президент на чужда държава, той се посреща с 21 топовни салюта. Защо те са били възпроизведени по време на честванията на деня на руската армия през паметника на съветската армия, трябва да бъде попитан президентът Радев. Категорично обаче министър Каракачанов няма нищо общо с това. Всякакви опити да бъде вкаран в тази медийна манипулация са директна хибридна атака срещу него.
Намираме за неуместно и разпространеното през социални мрежи съобщение от страна Посолството на Руската федерация у нас, което – надяваме се неволно – спомага за внушението, че топовните салюти са били по повод руското честване.
От сега да ви предупредим, че 21 топовни салюта ще има и на Трети март, но те ще са отново по протокол – този път за Националния празник на Република България, а не за посещението на руския патриарх. И, за да не се стресирате излишно, такива салюти ще има на Гергьовден. И те няма да са в аванс за 9 май.

 

Автор: Валери Петров (военен експерт)